Sophie Zelmani

13 Augusti

Under 2022 kommer ett nytt studioalbum med Sophie Zelmani. Sophie färdas vidare i samma musikaliska tidlösa rum som storheter som Leonard Cohen och Bob Dylan. Nivån och konsekvensen i hennes skapande har stadigt legat högt genom hela karriären, hon har förfinat sitt säregna lågmälda uttryck under mer än 25 år som artist. I samband med skivsläppet ger sig Sophie Zelmani ut på turné uppbackade av Lars Halapi, Thomas Axelsson och Peter Korhonen.


Singeln ”The world ain't pretty” är sin mörka titel till trots, en musikaliskt medryckande karamell där driv, sväng och en ”hookig” gitarrslinga ramar in Sophies omedelbart igenkännliga röst.


–En tumregel för mig som producent att försökalyssna in i vilken riktning en låtsäger mig att den vill gå. I det här fallet innebar det enförhållandevis stor produktion, med refrängkör av Peter Kvint och Dan Sundquist, berättar Sophies producent, gitarrist och arrangör, Lars Halapi. Verserna är mer drömska och refrängen lite större och saltare än de brukar vara.

Trots att de har jobbat ihop sedan första albumet, tycker Sophie alltid att det är lite pirrigt att presentera en låt för honom.

–Jag skriver låtarna akustiskt och sparsmakat och Lars hör ofta något arrangemang i sitt huvud när jag presenterar den. Ibland har vi exakt samma vision om vart vi ska ta den. Andra gånger överraskar han mig med sina arrangemang – och det gjorde han med den här låten: Den var inte alltså ”uptempo” när jag spelade upp den. Det är dock alltid positivt när han känner något för låten. Motsatsen är värre!

Som vanligt har Sophie lite svårt att beskriva vad texten handlar om. –Det kan lätt bli lite för privat, så jag föredrar att låta den tala för sig själv, säger hon. Kanske kan man sammanfatta det som att jag upplever att det är för lite magi i möten mellan människor. Titeln passar onekligen in på det rådande världsläget, där Covid har följts av krig och kris.